+36 53 369 481
info@cegledhandball.hu
Utánpótlás

Szilágyi József edző: bízom a csapatomban, bajnokok leszünk!

by: ckkse

0

Fiatal edző vagy, mikor kezdtél el a mostani lány csapataiddal foglalkozni?

-Szeptember első hetében kaptam a felkérést, hogy a serdülő lányokat én vigyem tovább ebben a szezonban. Ennek a felkérésnek is nagyon örültem, hiszen eddig csak kisgyermekekhez illetve kislányokhoz volt szerencsém. Vártam már ezt a részét az edzősködésnek,  amikor egy idősebb korosztályt foglalkoztathatok. Ez után, szeptember közepén kaptam ismételten egy felkérést, hogy a serdülő csapat mellé szeretnék ha az ifit is én vinném tovább. Természetesen igent mondtam, hiszen nagyon sok serdülős lányom játszott akkor már az ifi korosztályban is.

Mi az edzői filozófiád? (szigorú edző vagy, következetes, vagy baráti?)

-Én úgy gondolom, a felsoroltak közül egy edzőnek mindennek kell lennie. Szigorú is vagyok, mert támasztok elvárást a csapataim felé. Következetesnek is kell lennem pár szituációban. Nagyon szeretem megmagyarázni a dolgokat, hogy mit-miért csinálunk egy edzésen vagy egy tétmérkőzésen. Szeretném megértetni a lányokkal, hogy egy adott szituációban legyen az védekezés, vagy támadás mi a teendő. És végül de nem utolsó sorban a motivációt végig fenn tartani a lányokban, ami embert próbáló feladat.

A mostani lány csapataid milyen fejlődésen mentek keresztül?

-Én úgy gondolom, hogy az első és legfontosabb, amit ide lehet sorolni, hogy beállt náluk egy rendszer az edzésre járás szempontjából és nem csak az van hogy amikor van kedvem jövök, amikor nincs akkor kihagyom. Nagy fejlődésekről nem igazán lehet beszélni 4 hónap alatt, de bízom benne, hogy jól csinálom amit csinálok. Egyénileg több játékosomon úgy érzem, hogy jött előre, de csapat szinten a kombinatív játékokban van még hova fejlődnünk. Fontos számomra a védekezés, és ebben ott tartunk, hogy néha összejön az amit szeretnék, olykor viszont nem jön ki a lépés. De ezeken is és minden máson próbálunk közösen dolgozni, hogy egy jó dolog süljön ki a végén mindenből.

Gondoltatok a serdülő csapatoddal arra, hogy az őszi szezonban az első helyen fogtok telelni?

-Bíztam benne! Nagyon nagy lendülettel kezdtük a bajnokságot és nem igazán voltak kimondottan izgalmas meccseink, és úgy éreztük nem fogunk legyőzőre találni. Azonban egy idő után, mivel nem kellett nagyon erőfeszítéseket tenni, hogy nyerjük a meccseinket azt hittük, hogy a ,,bab is hús,,. Volt egy mérkőzésünk idegenben, ahol semmi nem jött össze és nem voltak elegek az egyéni teljesítmények. Csapatként kellett volna kiharcolni a győzelmet, de sajnos ez nem jött össze. Tartottam a mérkőzés után egy megbeszélést, próbáltam hatni a lelkükre, hogy a bajnoki cím nem fogja oda adni magát év végén és hogy ezért tenni kell. Úgy gondolom, hogy most már jó úton járunk és csináljuk tovább a dolgainkat. Szeretnék velük bajnokságot nyerni mindenképp, mert tudom hogy meg van bennük ami kell hozzá. Hosszú még a szezon, bármi lehet, de esélyesnek érzem, hogy meg tudjuk valósítani a kitűzött célunkat.

Év végén csak a bajnoki cím lehet a cél?

-Jó lenne ha ezt tudnom mondani, és persze ezért küzdünk és dolgozunk hétről hétre, de én már akkor boldog leszek ha év végére egy olyan csapat lesz mind a két korosztályból, akik szívesen mesélnek majd erről az időszakukról.

Hosszútávon vannak olyan tanítványaid, akik felnőtt kézisek is lehetnek?

-Sokan vannak a csapatban akikben látok potenciát arra, hogy felnőtt korukban is pattogtassák a labdát a 20×40-ben. Nagyon sok tehetséges lányom van és bízom benne, hogy a kézilabda legtöbbjüket végig fogja kísérni az életben a felnőtt korig.