+36 53 369 481
info@cegledhandball.hu

Történet

by: kolibri

0

Történet

by: kolibri

0

A nagy hagyományokkal rendelkező kézilabda szakosztály, mely mindig fontos szerepet játszott a város sportéletében 1953-ban alakult meg. Első bajnoki mérkőzését 1954-ben játszotta a Pest Megyei Bajnokságban Ceglédi Mély- és Magasépítők SK néven. Egészen 1963-ig Megyei Osztályban szerepelt a csapat, többek közt Irházi S., Tukacs L., Osváth T., Imregi F. és Csendes Gy. vezérletével. Irházi és Imregi később évtizedekig eddzősködött is a különböző néven szereplő ceglédi gárdáknál. 1963-ben a Bajnokság megnyerésével jogot szerzett a ceglédi csapat az NBII-es Bajnokságban való indulásra. 1964 és 1973 között az NBII-ben vívta izgalmas mérkőzéseit a Ceglédi Építők csapata sok száz, néha ezres ceglédi szurkoló sereg előtt a Gerje patak mellett, majd a Bem pályán. 1973-ban először a klub történetében NBI/B-ben szerepeltek az Építők, majd ezt követően 1977 és 1983 közt szintén az NBI/B-ben folytatták.

Nagy áttörést jelentett a szakosztály számára a Városi Sportcsarnok megépítése 1983-ban.

Válogatott kézilabda mérkőzéseket már 1962-től rendeztek Cegléden, de a csarnok megépítése után a kézilabda népszerűsége megsokszorozódott városunkban. Veres Attila szakosztályvezetése alatt számtalan nemzetközi torna és válogatott mérkőzés színhelye volt a Városi Sportcsarnok.

A 80-as 90-es években a Közgép, valamint az Agrokontakt és Biokontakt csapatai versengtek az NBII-ben és az NBI/B-ben, olyan kiválóságokkal a soraikban, mint Tulik I., Nagy K., Tóth B., Tündik Z, Pásztor J. 1996-ban megtörtént az amire már régóta vágytak a ceglédi játékosok, vezetők, szurkolók. Az NBI/B Keleti Csoportjának megnyerésével NBI-be jutott a CEGÉP SE! Egészen a 2003/2004-es bajnoki évadig Veres Attila áldozatos munkájának köszönhetően NBI-ben szerepelt a csapat. Legnagyobb sikere ez alatt a bajnokságban kétszer megszerzett előkelő 4. hely és a 2001-es Magyar Kupában elért bronzérem. Ebben az időszakban a Jakab L., Varga P., Etédi Z., Tóth B., Dávid S., Kökény I., Dengi Z., összetételű, ceglédi születésű sportolók adták a csapat gerincét kiegészülve egy-egy hazai és nemzetközi klasszissal. Mérkőzéseik telt ház előtt zajlottak, nem egyszer 1000-1200 fős nézőseregről olvashattunk a Nemzeti Sport hasábjaiban.

2003/2004-ben azonban ismét az NBI/B-be volt kénytelen indulni a Ceglédi KK, mivel anyagi lehetőségei nem tették lehetővé az NBI-es indulást.

2003-tól 2008-ig az NBI/B Keleti Csoportjának volt meghatározó tagja a Cegléd, de 2008-ban a szakosztályt ismét elérte a pénzhiány, így az NBI/B-s szereplés helyett a 2008/2009-es bajnokságban meg kellett elégednünk az NBII-es indulás lehetőségével. Ez minden képpen óriási kudarc volt Egyesületünk számára, de egy zömében saját nevelésű ceglédi fiatalokból álló csapat összekovácsolásával, valamint egy-két rutinos ceglédi játékos segítségével ismét bajnokságot nyert a Ceglédi KK SE és ezzel jogot szerzett a magasabb osztályba való jutásra, így a 2009/2010-es bajnoki szezont a színvonalas NBI/B Keleti csoportjában kezdhette meg csapatunk. Mindjárt az első évben a 14 csapatos bajnokság 8. helyét szereztük meg. Egy-két igazolásnak köszönhetően a 2010/2011-es bajnokságban már bronz érmes lett a csapat, ami a második évben óriási bravúrnak mondható. A 2011/2012-es NBI/B-s bajnokságot szinte veretlenül megnyertük és ezzel kivívtuk újra az NBI-es tagságot!

Sportegyesületünk egy férfi kézilabda szakosztállyal működik, ezen belül szivacskézilabda (U7-9) , kisiskolás (U10), gyermek (U12,14), serdülő (U16), ifjúsági (U18) és felnőtt csapatból tevődik össze létszámunk a 2017/2018-as szezonban. Az előző évekhez képest megsokszorozódott utánpótlás csapataink taglétszáma köszönhetően a felnőtt csapatunk sikeres NBI-es szereplésének és a jól képzett szakemberekből álló edzőgárdának. Jelenleg mintegy 210 gyermekkorú igazolt kézilabdázó játszik a klub színeiben.

Felnőtt csapatunk Jakab László vezetőedző irányítása alatt dolgozik, míg utánpótlás csapataink szakmai igazgatója az egykori válogatott kézilabdázó Varga Péter.

Az Általános Iskolákkal kötött megállapodásoknak köszönhetően már a testnevelés órák keretein belül is kézilabdára oktatják a testnevelő tanárok diákjaikat. Ehhez Egyesületünk mindenféle sportszert biztosít az Iskolák részére. (pl.: szivacskézilabda kapuk, labdák, mezek, stb..) Edzőink folyamatosan felügyelik az iskolákban végzett szakmai munkát, folyamatosan képzik az egyes iskolák testnevelőit. Részükre mindenféle oktatóanyagot rendelkezésre bocsátunk. Az Általános Iskolák legtehetségesebbjeit külön délutáni foglakozásokban készítik fel sportszakembereink a versenyeztetésre.

Az U7-U10 korosztályú csapataink az MKSZ bajnokságban Kisiskolás kategóriában, U12 és U14 csapataink a Gyermekbajnokságban, Serdülő és Ifjúsági csapataink pedig a korosztályuknak megfelelő I. osztályban versenyeznek.

Egyesületünk folyamatos szervező tevékenységet folytat a létszámbővítésre. Szervezünk diák olimpiát és városi iskolák közötti bajnokságokat, ezzel is hozzájárulva a fiatalok rendszeres testneveléséhez, versenysportra való felkészítéséhez.

A CKKSE az utánpótlás nevelés terén az alapok lerakását a több évtizedes tapasztalattal bíró szakemberekre bízza. Mellettük olyan ambíciózus, fiatal edzők dolgoznak, akiktől jól képzett játékosok felnevelését várjuk. Az utánpótlás-nevelésbe bevonjuk az NBI-es játékosainkat is, akiknek így lehetősége nyílik egy új karrier felépítésére aktív játékos-pályafutásuk után.

 

Edzőinkkel szemben elvárás, hogy a szakmai munka mellett nevelői feladatokat is ellássanak, életmódjuk példamutató legyen, így a kezük alól kikerülő fiatalok ne csak kiváló kézilabdázókká váljanak, de az élet más területein is megállják helyüket.